Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 12 stycznia 2025

Warsztaty sensoryczne z degustacją kawy


Już dawno chciałem "wejść w buty "profesjonalistów i spróbować uczestniczyć w etapach oceny kawy.Wiedziałem, także że cykliczne warsztaty kawowe organizuje lokalna rodzinna palarnia Coffee Hunter w swoim firmowym sklepie 

 Akurat zgraliśmy terminy rodzinne i miałem okazje uczestniczyć w warsztatach sensorycznych z degustacją kawy" podczas których mieliśmy:
-poznać podstawy sensoryki kawowej – jak ocenić aromat, smak, body i posmak.
-dowiedzieć się, jak punktować kawę według profesjonalnych standardów ( nowy arkusz oceny CVA (Coffee Value Assessment), i wypróbować go w praktyce, oceniając różnorodne kawy speciality z oferty palarni)
-wspólnie przeprowadzić cupping i odkryć wyjątkowe profile smakowe różnych craftowych kaw.
przed praktycznymi ćwiczeniami prowadząca przybliżyła o specyfikacji zajęć i dzielnie odpowiadała na wszystkie zapytania dotyczące różnych zagadnień okołokawowych , aby w trakcie sensorycznych degustacji skupić się tylko na tym...
Zajęcia praktyczne zaczęliśmy od zmielenia w młynku w takich samych proporcjach kraftowych kaw i oceny sensorycznej świeżo zmielonych ziaren, aby zobaczyć różnice "suchej" i "zaparzonej" kawy. Następnie zalaliśmy miseczki optymalną temperaturą wody,która wynosi zazwyczaj od 90 do 96 stopni Celsjusza. Zbyt gorąca woda (powyżej 96°C) może spalić kawę, a zbyt chłodna woda (poniżej 90°C) nie wydobędzie pełni aromatów.Jeśli nie masz termometru, najprostsza metoda to zagotowanie wody, a następnie odczekanie około 30 sekund, by temperatura spadła do odpowiedniego poziomu.

Kolejny etap to odczekać około 3-4 minuty po zaparzeniu. Po tym czasie piana powinna nieco opadać i stać się mniej intensywna.Nadmiar piany usuwamy, używając łyżki, aby delikatnie zebrać ją z powierzchni.To kolejna próba sensoryczna przy zmianie zapachu kawy.
Ostatni etap to odczekać jeszcze około 4 minut, by kawa nie była za gorąca i miała czas na przejście pełnym smakiem. Ważne, by nie pozostawić jej za długo, ponieważ może zmieniać smak kawy, nadając jej goryczkę.W sumie, po około 8 minutach od zalania, kawa powinna być gotowa do picia. To optymalny czas, aby kawa miała pełnię aromatów, a temperatura była odpowiednia do picia. :)
 Warsztaty pokazały,że nie musisz być ekspertem aby dowiedzieć się więcej o kawie i poczuć się jak prawdziwy sensoryk ! zachęcam niezdecydowanych ......

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz