Łączna liczba wyświetleń

środa, 17 stycznia 2024

Fabryka i centrum herbaty Geragama


Sri Lanka jest jednym z największych producentów herbaty na świecie i jeśli podróżujesz po Sri Lance, koniecznie odwiedź plantację herbaty. Najlepszym miejscem na wyjazd są wzgórza w pobliżu Nuwara Eliya i Ella – gdzie znajduje się większość plantacji.
Giragama
to jedna z najlepszych plantacji herbaty w kraju. Dlatego wracając z Elephant Projekt
 do Kandy, zboczyliśmy trochę z głównej drogi w celu zwiedzenia plantacji i fabryki w jednym .
Giragama była jedną z pierwszych plantacji 1903 rok w pobliżu Kandy ,sercu Sri Lanki.
 
Jak widzicie budynek wygląda na stary i opuszczony. Dodatkowo trafiliśmy na okres przeglądu urządzeń do sortowania i suszenia zebranych liści z pobliskich wzgórz.Pan pilnujący budynku , oprowadził nas po przyległych do fabryki wzgórzach herbaty oraz pozwolił zaglądnąć do hal produkcyjnych , gdzie sortowanie odbywa się na razie ręcznie bez remontowanych maszyn.
 
Podziękowaliśmy za oprowadzenie i skierowaliśmy się do czynnego nowego centrum herbacianego oddalonego o niecały 1km, gdzie pod okiem przewodnika poznaliśmy cały cykl produkcji herbaty .Zobaczyliśmy maszyny do sortowania, mielenia ,suszenia i pakowania, a także dowiedzieliśmy się, w jaki sposób herbata przechodzi transformacje z błyszczących zielonych liści na drobinki w torebce z herbatą  :)

 
Po kolei - zaraz po zerwaniu liście herbaty zaczynają więdnąć w wilgotnej atmosferze Sri Lanki. Na słońcu lub w przewiewnym pomieszczeniu liście więdną przez chwilę, aby usunąć nadmiar wilgoci i wprowadzić pewne utlenianie. Już na początku procesu smaki zaczynają się rozwijać.
 
Potrząsanie lub wrzucanie liści do koszy powoduje ich zmiażdżenie i dalsze uwolnienie smaków.
Teraz cały proces wykonują maszyny


Utlenianie lub fermentacja - jest to „brązowienie” liści w pomieszczeniu o kontrolowanej temperaturze, aż ściemnieją. Na tym etapie podgrzewasz lub parujesz liście, aby zatrzymać proces utleniania. Odbywa się to na różnych etapach utleniania, w zależności od rodzaju herbaty, którą chcesz przygotować.
 

Maszyny do walcowania teraz biorą się do pracy

Czasami do przygotowania herbaty potrzebna jest druga fermentacja.
Herbaty są aromatyzowane według tradycyjnych receptur bezpośrednio na obszarach produkcji. Do procesu aromatyzowania herbat zielonych nie używa się sztucznych olejków, czy aromatów, a tylko kwiaty i pąki roślin. Świeża herbata podczas wysychania zamyka pory, do których wnika aromat, uwalniany następnie przy zaparzaniu. 
Na Sri Lance klasyfikacja odbywa się według rozmiaru. Jedyna nowa maszyna w Geragama Tea Factory oddziela liście herbaty według koloru ......

 
Najciekawszym faktem, którego dowiedziałem się podczas naszej wycieczki, jest to, że wszystkie rodzaje herbat powstają z tej samej rośliny. Powody, dla których herbata biała różni się od herbaty czarnej i zielonej, wynikają z regionu, w którym roślina była uprawiana, pory zbioru – zwanego zrywaniem oraz stylu przetwarzania. Tak różne od produkcji wina, gdzie rodzaj winogron naprawdę ma znaczenie.
Degustacja herbat jak i całe oprowadzanie przez przewodnika w przyzakładowej fabryce była za darmo. Dlatego w dobrym tonie było zrobienie zakupów w przyzakładowym sklepie.Według lokalnych zwyczajów podaje się do herbaty skarmelizowany cukier palmowy w kostkach. Nie wrzuca się go do filiżanki, ale bierze do ust i popija herbatą, co tez było swego rodzaju ciekawą nowinką.
cdn....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz